Taustaa
Hedelmäpuut
Marjapensaat
Chilit/paprikat
Tomaatit
Vesimelonit
Siemenlista
(chilit & tomaatit)
Kasvilista
(monivuotiset)
Koristekasvit
Kasvimaa
Kasvihuoneet
Maakellari
Kaivo
Esikasvatus
Idätyslautta
Eläinystävät

Kelluva idätyslautta


Tätä nykyä idätän kaikki chilit ja tomaatit (mutta myös monet muut) kelluvalla idätyslautalla. Tämä idätystekniikka on osoittautunut vaivattomaksi, helpoksi, nopeaksi ja lähes takuuvarmaksi.

Idätyslautan kasaamiseen tarvitaan kannellinen rasia, rasiaan sopiva styrox-levy, talouspaperia, vettä sekä tietenkin ne idätettävät siemenet. Styrox-levy kannattaa olla riittävän paksu, jotta rasiassa oleva vesi ei pyyhkäise siemeniä lautalta veteen. Itse olen käyttänyt noin 2cm:n korkuista styrox-levyä.

Ennen kuin kastelen styrox-lauttaa, kiedon sen kahden talouspaperiarkin mittaiseen talouspaperiin. Sen jälkeen huljuttelen lauttaa vedessä niin, että saan sen yläpuolen niin tasaiseksi, että näen styroxiin kirjoittamani numerot ja viivat. Merkinnät voi kyllä tehdä kuivaan talouspaperiinkin. Asetan sitten märkään talouspaperiin käärityn styrox-lautan rasiaan, jossa on jonkin verran vettä pohjalla. Sitten kun kaikki tämä muu on tehtynä, asettelen kuivat siemenet lautalle märän talouspaperin päälle ja lopuksi kansi kiinni.

Muutaman kerran päivässä kun käy kurkkaamassa rasiaan, niin ilmakin vaihtuu, vaikka kantta pitääkin kiinni. Jos taas ei ehdi käydä rasiaa availemassa kovin usein, niin voi kannen jättää pienesti raolleen. Itse rasiat on sijoitettuna leivinuunin päälle - siis melko lämpimään paikkaan.

Alla olevassa idätyslauttarasian sivukuvassa näkyy paljonko itselläni on rasian veden ja ilmatilan osuus. Tuossa kuvassa talouspaperi lilluu syvemmällä vedessä, mutta itse lauttahan kelluu veden pinnalla, joten styrox-lautta loppuu tuohon johonkin veden pinnan rajaan.

Itäminen kelluvalla lautalla on ollut nopeaa. Nopeimmat chilit, tomaatit ja melonit ovat itäneet vajaassa kahdessa vuorokaudessa. Kun siemenet ovat itäneet olen itse siirtänyt ne lähimpien vuorokausien sisällä kosteaan taimimultaan tai turve-hiekkaseokseen jatkamaan kasvuaan perinteiseen tapaan. Siemenen siirrossa on varotta vahingoittamasta pientä juuren alkua. Itse olen siirtänyt siemenen varovasti veitsen kärjellä multaan. En painele sitä multaan, korkeintaan peittelen hyvin hyvin kevyesti joko pienellä talouspaperipalasella tai hyvin ohuella kerroksella multaa.

Kelluva idätyslautta Kelluvalla idätyslautalla itäneet siemenet